WARSZTATY KULINARNE Z CHEMIĄ W TLE

 5 kwietnia od rana uczniowie klasy 8d uczestniczyli w poszukiwaniu kosza prezentów przygotowanego przez Radę Rodziców, a następnie, pod opieką p. Agnieszki Półchłopek, udali się na Warsztaty Kulinarne do Restauracji „Loft 46”. 
Celem warsztatów było połączenie przyjemnego wypoczynku i integracji klasy z nauką przydatnej umiejętności – własnoręcznego wykonania pizzy – oraz chemią.
W trakcie zajęć pod bacznym okiem Szefa Kuchni uczniowie mieszali i wygniatali ciasto, wybierali składniki i układali je na sosie pomidorowym, fantazyjnie dekorowali brzegi ciasta. 
    Podczas przerwy, przeznaczonej na pieczenie pizzy, młodzież wykonywała na wybranych przez siebie składnikach pokarmowych próbę jodoskrobiową. Uczniowie nakrapiali jodynę na wybrane dodatki (ser, salami, pieczarki, ciasto, mąkę), wykrywając w ten sposób obecność skrobi (cukru złożonego). Próba była pozytywna, jeśli pojawiła się barwa czarna. 
Po upieczeniu nadszedł czas na wspólne zajadanie się smakowitymi, pięknymi pizzami, z których Szef Kuchni wyłonił trzy najlepsze. Na zakończenie wszyscy odśpiewali tradycyjne sto-lat jubilatce, Jagodzie.
    Te atrakcyjne i wesołe zajęcia odbyły się dzięki uprzejmości pani Dominiki Śliwińskiej – właścicielki restauracji.                           Serdecznie dziękujemy!

Zajęcia zorganizowała Agnieszka Półchłopek

Scroll to Top
Skip to content